Hoeveel agressie moet je tolereren als je voor een job bij de politie, brandweer of in de dringende geneeskundige hulpverlening kiest? En hoeveel zinloos geweld moeten burgers nog pikken vooraleer we collectief van mentaliteit gaan veranderen en ons verzetten tegen zoveel negativiteit? Vandaag zeggen ze ook op Campus Vesta resoluut nee tegen geweld!

Ben Cuypers, opleider geweldbeheersing legt uit. “Agressie is duidelijk een maatschappelijke tendens waar niet meer omheen kunnen. Campus Vesta steunt de actie tegen geweld die vandaag doorgaat. Het tart soms alle verbeelding hoeveel geweld er de dag van vandaag wordt gebruikt tegen politie en hulpverleners die gewoon hun job doen. Er is de laatste maanden dan ook veel vraag naar onze opleidingen omgaan met agressie.” 

Veel vraag naar opleidingen omgaan met agressie  
“We kunnen niet anders dan de opleidingen opentrekken naar een groter publiek”, 
zegt Ben. “Het is als politieschool onze plicht om onze expertise met een ruime doelgroep te delen. Gerechtsdeurwaarders, medische professionals, winkelpersoneel,… steeds meer mensen komen in aanraking met agressie en willen leren hoe ze kunnen anticiperen op agressie, hoe ze over hun eigen veiligheid waken en hoe ze agressie eventueel kunnen counteren. We leren aan bedrijven en hulpverleners bepaalde overredingstechnieken aan, nemen met de cursist de typische do’s & don’ts voor de-escalatie onder de loep en trainen de basisprincipes van zelfverdediging.” 

Klemtoon ligt al tijdens de basisopleiding op omgaan met agressie
Anja Tumkiewicz, opleider politie: “Geweldbeheersing is een groot onderdeel van de basisopleiding. We leren toekomstige politie inspecteurs omgaan met agressie en brengen hen tijdens de rollenspelen in de meest onvoorspelbare situaties. We leggen altijd de klemtoon op je eigen veiligheid en veiligheid van je directe collega’s handhaven. Toch blijkt nog te vaak dat in de praktijk agressie tegen politiefunctionarissen van zo’n grootorde is, da zelfs de beste training je niet voorbereid op zoveel zinloos en barbaars geweld. Ik leef dan ook enorm mee en hoop dat de actie van vandaag ook op beleidsvlak dingen in beweging zet!”